26.03.2019

karpatka domowa na maśle z kremem budyniowym...

Składniki:

ciasto: woda 1,5 szklanki , masło 125 gram, mąka tortowa 1,5 szklanki, jajka 5 sztuk "M"

krem budyniowy: mleko 1/2 litra + 1 szklanka, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, masło miękkie 12,5 dag, cukier puder - ile potrzeba


Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.

Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę.

Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto.

Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić .

Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny.

Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym na maśle będzie zawsze smakowała na deser...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!