5.02.2019

sernik pieczony na herbatnikach z kruszonką z płatków kukurydzianych i wafelków...

Składniki:

jajka "M" 10 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 2 opakowania, śnieżka bita śmietana 1 opakowanie, twaróg z wiaderka 1,5 kg-wiaderko 1 i 1/2, kasza manna 4 łyżki, herbatniki 250 gram, wafelki w czekoladzie 6 sztuk, płatki kukurydziane 2 szklanki


Jajka z cukrem ubić mikserem do białości na najwyższych obrotach z 4 minuty.

Dodać 1,5 wiaderka twarogu, budyniem śnieżkę, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

Dwie formy 25x24 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża forma 34x25 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, większa forma dla męża do pracy, masę serową dodać do foremek.

Do miski wsypać płatki pokruszyć wafelki, wymieszać, kruszonką posypać serniki i delikatnie dłonią przycisnąć do sernika.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić - sernik jest bardzo delikatny, aromatyczny, na spodzie z herbatników i z kruszonką z wafelków i płatków kukurydzianych ma ciekawy smak..............SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Sernik najlepszym dodatkiem do świeżo zaparzonej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie pachnąca zawsze mile widziana nie tylko na deser

      Usuń
  2. lepiej smakuje niż wygląda...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!