4.02.2019

domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu...

Składniki:

kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek


Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej.

W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki.

Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut.

Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić - pasztet domowy z gotowanej kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu jest bardzo smacznym pasztetem,z rosołu nic się nie zmarnuje, można również porcję zamrozić.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!