3.01.2019

wieloowocowe ciasto drożdżowe z kruszonką...

Składniki:


drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki

kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag


drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce

do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, dodać resztę cukru, wbić jajka, wlać mleko letnie i letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać z 10 minut

posypać trochę mąką ciasto, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę

forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek

na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy - ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!