udziec kozi 2,3 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka
udziec kozi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski
przyprawy, olej, sól ziołową, pieprz ziołowy umieścić w misce, dokładnie wymieszać i natrzeć udziec z każdej strony, schować do lodówki najlepiej na całą noc
udziec włożyć do rękawa, dodać połówki cebul, włożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół, piec 30 minut
zmniejszyć temperaturę na 190C i piec dalej oko.o 60 minut, pod koniec rozciąć rękaw i w 150C termoobieg piec z 10 minut
powstały wywar przelać do garnuszka, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać i mieszać do zagęszczenia sosu., do smaku przyprawić przyprawą w płynie - mięso kozie jest bardzo delikatne, kruche, lekko odchodzi od kości bez użycia noża, smakuje lepiej od wieprzowiny, przypomina mi trochę cielęcinę...........SMACZNEGO!!!
Toż to pyszności
OdpowiedzUsuńpierwszy raz jadłam i nie ostatni...pozdrawiam
Usuń