23.01.2019

szybkowar-domowy dżem gruszkowo-malinowy...

Składniki:


gruszki 3 kg, maliny 5 dużych opakowań=2 kg, imbir 1 łyżka, cukier 3/4 kg, kakao 4 łyżki, 3:1 dżem fix 2 opakowania woda 2 litry


nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia = umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki, połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin

do owoców wlać wodę (po odlaniu nadmiaru soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

odlać nadmiar soku, powinno mało zostać, wsypać cukier, kakao, dżem fix i blenderem zmiksować dokładnie, ponownie zagotować z 2 minuty mieszać cały czas

do wyparzonych słoików nakładać gorący dżem, zakręcić, słoik postawić na zakrętce na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy dżem jest najlepszy, przygotowany w szybkowarze jest aromatyczny, zaoszczędza czas gotowania..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!