drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik ziarenka 100 gram
wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto
posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut
ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarowane olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X
bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem i dżemem, serem,twarogiem..........SMACZNEGO!!!
W ostatnim czasie właśnie robiłam bułki i podobało mi się zaskoczenie na twarzach mojej rodziny. Wyszły pyszne i nawet nie wiem kiedy zdążyły zniknąć. Jestem również szczęśliwa, iż mogę korzystać z przepisów https://basiazsercem.pl/ dzięki którym tak naprawdę robię wszystko.
OdpowiedzUsuń