22.11.2018

pyszne placuszki biało-czarne z gruszkami...

składniki:

jajka 3 sztuki "L" sól 1 szczypta, cukier puder 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 szczypta, olejek śmietankowy 1 łyżeczka, mleko 0,5-07 litra, gruszki 3 sztuki większe, kakao 1 łyżka czubata, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba

składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste

umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać

z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z każdej strony po około 3 minuty na złocisto, na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8 odkładać na ręcznik papierowy

do reszty jasnego ciasta wsypać kakao i wymieszać łyżką

smażyć około 3 minuty z każdej strony placuszki na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8

przed podaniem posypać pudrem cukrem - placuszki biało-czarne czyli śmietankowo-kakaowe z gruszkami są bardzo aromatyczne, delikatne i pyszne..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!