jajka 2 sztuki "L", sól 1 szczypta, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, mleko ok. 1/2 litra, jabłka antonówka 3 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, dodać żółtka, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki
białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki
obrane jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy a potem na talerz
placuszki przed podaniem posypać pudrem cukrem - placuszki z dodatkiem budyniu i mąki są bardzo pyszne, delikatne, mają chrupiącą skórkę, pierwszy raz ale nie ostatni zrobione, można różne smaki budyniu dodawać i różne owoce......SMACZNEGO!!!
Muszą być pyszniutkuie
OdpowiedzUsuńA gdzie żółtka?
OdpowiedzUsuńJuż są w opisie 👌dzięki za info 🙌
OdpowiedzUsuń