17.08.2018

szybkowar-schab do pieczywa...

Składniki:


schab świeży bez kości 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, woda 1,5 szklanki

schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawami i schować do lodówki najlepiej na całą noc

w garnku szybkowara na gorącym smalcu zrumienić schab z każdej strony, dodać ziele angielskie, liść laurowy, p0krojoną cebule i czosnek, podsmażać do zrumienienia cebuli

do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

schab dobrze wystudzić (wywar można zamrozić i wykorzystać do bigosu, sosu) - schab z szybkowara jest bardzo smaczną do pieczywa wędliną, jest bardzo kruchy, aromatyczny i smakuje wybornie.........Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!