29.08.2018

sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami...

Składniki:


ciasto kruche: 1 jajko, mąka pszenna 2,5-3 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 1/2 szklanki

sernik: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, twaróg śmietankowy tłusty 50 dag, jogurt grecki gęsty 2 opakowania (760 gram), budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, wiśnie bez pestek 50 dag

w misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny

ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu

w misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wmieszać łyżką w masę serową

sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180C, grzanie góra dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony - pyszniutki, wilgotny, aksamitny sernik z wiśniami na kruchym spodzie, pachnie, smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!