ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag,
mąka pszenna 1 kg,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
jajka 3 sztuki + 4 żółtka,
aromat waniliowy 1 sztuka
dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon - ile potrzeba
kruszonka: margaryna miękka 15 dag , cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2,5-3 szklanki
świeżą kostkę drożdży wkruszyć do misy robota, wlać 2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto
wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut
PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę ciasta nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny
mus jabłkowy i wiśniowy wymieszać z kisielem i zagotować mieszając do zagęstnienia, dobrze wystudzić
forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsmarować mus wystudzony, posypać twarogiem wymieszanym z cukrem cytrynowym i cukrem pudrem, twaróg posypać cynamonem
z podanych składników zrobić kruszonkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie - ciasto jest pysznie smaczne, aromatyczne, nie za słodkie, kruszonka jest chrupiąca..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!