29.03.2018

ciasto drożdżowe owocowo-serowe z kruszonką...

Składniki:


ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka

dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon - ile potrzeba

kruszonka: margaryna miękka 15 dag , cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2,5-3 szklanki

świeżą kostkę drożdży wkruszyć do misy robota, wlać 2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut

do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto

wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut

PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę ciasta nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny

mus jabłkowy i wiśniowy wymieszać z kisielem i zagotować mieszając do zagęstnienia, dobrze wystudzić

forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsmarować mus wystudzony, posypać twarogiem wymieszanym z cukrem cytrynowym i cukrem pudrem, twaróg posypać cynamonem

z podanych składników zrobić kruszonkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie - ciasto jest pysznie smaczne, aromatyczne, nie za słodkie, kruszonka jest chrupiąca..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!