5.02.2018

szybkowar-rosół z kury wiejskiej z lanymi kluskami...

Składniki:


kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba

lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra

kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"

dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka

po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji

ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą

rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!