Składniki:
kura wiejska 2,5 kg,
włoszczyzna 1 pęczek,
por średni 1 sztuka,
woda 3,5 litra,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony - ile potrzeba,
zielona pietruszka - ile potrzeba
lane kluski: jajka 3 sztuki,
sól 1/2 łyżeczki,
mąka pszenna 2 szklanki,
woda 1/2-3/4 litra
kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"
dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji
ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą
rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!