Składniki:
masa makowa 1 puszka,
jajka 2 sztuki,
kasza manna 5 łyżek,
aromat rumowy 1 łyżka,
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
ser z wiaderka 1 kg,
budyń waniliowy 2 opakowania,
biszkopty - ile potrzeba,
czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram,
śmietana gęsta 2 łyżki
masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem rumowym
z białek ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie w masę makową
żółtka, cukier utrzeć do białości, dodać ser z wiaderka, budynie, połączyć mikserem składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i łyżka wmieszać w sernik
forma 30x15 cm wyłożona paierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!