28.01.2018

kremówka wadowicka po mojemu...

Składniki:


kremówka wadowicka 1 opakowanie w kartonie, jajka 3 sztuki "L", mleko 750 ml, miękkie masło lub margaryna 15 dag, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, kakao - ile potrzeba woda z cytryną 1/2 szklanki

jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie

do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą bułką, do formy wlać ciasto

piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól 35 minut, ciasto wystudzone wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty

1/2 litra mleka zagotować, w pozostałym mleku wymieszać proszek kremowy z mąką ziemniaczaną (chciałam mieć bardziej gęsty krem) i wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem

blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu

ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie - zrobiłam ciasto kremówka wadowicka z kartonu, przygotowałam ją po swojemu,inny kształt, krem do przełożenia bardziej kwaśny.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!