24.12.2017

z mieszanych mięs pasztet domowy...

Składniki:


kurczak z rosołu około 1,5 kg, szponder wołowy z rosołu 50 dag, wątroba wieprzowa 60 dag, cebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki

mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę

wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować

do masy dodać przyprawy, tartą bułkę tyle, ile masa wciągnie, aby nie była za luźna i za gęsta i dobrze wszystko wyrobić

blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą

tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić - pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej i przyprawami jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!