Składniki:
kalafior 1 duży,
jajka 1 sztuka "XL",
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek,
tarta bułka 2-3 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków
do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie
wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony - kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne, aromatyczne, smakują podane na ciepło np. z sosem czosnkowym jogurtowym lub na zimno a`la hamburger warzywny........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!