29.10.2017

szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku...

Składniki:


pomidory mocno dojrzałe 12 kg, woda - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba

pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara

wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

do pomidorów wlać olej: do jednej porcji z pół szklanki i 1 łyżka soli kamiennej i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować

czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia

szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!