Składniki:
CIASTO KRUCHE:
mąka pszenna 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
cukier puder 1/2 szklanki,
margaryna 200 gram,
żółtka 5 sztuk "M",
śmietana gęsta 1,5 łyżki,
kakao 1 łyżka
SERNIK:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
serek twarogowy śmietankowy 1 kg,
jogurt naturalny 200 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix,
rabarbar 1/2 kg
składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię i do zamrażalnika
jajka, cukier, cukier wanilinowy w robocie utrzeć do białości na dużych obrotach z 3 minuty
dodać twaróg śmietankowy-nie trzeba mielić i połączyć z jajkami
wsypać sernix lub budyń, dodać jogurt i krótko połączyć składniki
forma 30x25 wyłożona papierem do pieczenia, jasne ciasto palcami wylepić na dnie, wlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, zostawić w formie do wystygnięcia - sernik jest słodko-kwaskowaty z chrupiąca kruszonką...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!