Składniki:
ziemniaki młode 1 kg,
przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie,
czosnek suszony 1 łyżeczka,
przyprawa wpłynie - do smaku,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
ser mozzarella małe kulki 1 opakowanie,
ser żółty morski 8 plasterków,
koperek 1/2 pęczka
młode ziemniaki ugotować w łupince na "al dente", wystudzone obrać z łupinek
w naczyniu żaroodpornym wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem suszonym, przyprawą w płynie
dodać pokrojone w talarki ziemniaki i delikatnie wymieszać z olejem pokroić kulki mozzarelli i rozsypać na ziemniakach
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia 25 minut, następnie dodać pokrojone plastry sera żółtego i na termoobiegu piec z 5 minut, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
pyszne ziemniaki smakują z maślanką lub kefirem........SMACZNEGO!!!
W sumie czasami najprostsze dania są najsmaczniejsze i ja nie mam z tym problemu. Lubię również wszelkiej maści dania mączne. Dlatego z przepisów od https://basiazsercem.pl/ korzystam nie dość że chętnie to i również bardzo czesto. jest to dla mnie swoista kopalnia porad kulinarnych.
OdpowiedzUsuń