Składniki:
mąka tortowa 60 dag,
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
żółtka 5 sztuk "L",
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 3 krople,
sól - szczypta,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
powidła śliwkowe 300 ml,
kakao 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
ciasto jest wyrabiane bez wyrastania zaczynu, od razu z pokruszonymi drożdżami = mąkę przesiać do misy robota ze szczyptą soli
wlać letnie mleko, olej, aromat, żółtka, wsypać cukier, pokruszone drożdże, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut
misę nakryć talerzem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, ciasto mocno wyrosło
powidła dać do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i wszystko wymieszać
na podsypanej mąką desce wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm grubości placek, całość posmarować powidłami
ciasto zawinąć i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, piec około 40-45 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest puszyste, lekkie i z nadzieniem powidłowo-kakaowym smakuje pysznie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!