Składniki:
ryż 2 woreczki,
mięso mielone 1/2 kg,
jajka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
bazylia 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
kapusta biała 1 główka/mniejsza,
mleko 1/2 litra,
przecier pomidorowy 150 ml,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
śmietana gęsta 3 łyżki,
mąka pszenna 4 łyżki
ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić
kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liśćmi kapusty
mleko, gęstą śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos
sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut
kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!