Składniki:
masło lub margaryna 250 gram,
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
twaróg 1 kg/wiaderko,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
mleko 1 szklanka,
kasza manna 2 łyżki,
herbatniki 300 gram,
aronia śliwkowa dżem 250 ml,
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony
"zobacz TUTAJ") włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia
masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym
do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną
budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając
schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!