Składniki:
gęsie udka 4 sztuki,
sok z pomarańczy 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
cząber 1 łyżka,
woda 4 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki
skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce
garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu
wlać wodę do udek, wsypać majeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie
udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą z mojego przepisu
"zobacz TUTAJ"
- smaczne, aromatyczne danie z gęsią..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!