20.12.2016

kapusta czerwona na gęsim tłuszczu...

Składniki:


gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka

kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlać kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlać

gęsi tłuszcz pokroić na kostkę i zrumienić w garnku z cebulką, wsypać kapustę i wymieszać, wsypać przyprawy, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty

wsypać mąkę i mieszać szybko do zagęszczenia kapusty

kapusta smakuje doskonale jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie np. z kluskami, kaszą, ziemniakami.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!