30.03.2016

miodowe uda kurczaka z piekarnika...

Składniki:


miód wielokwiatowy 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, udka kurczaka całe 4 duże, woda 1/2 szklanki

wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie uda kurczaka, schować do lodówki na całą noc

uda z marynatą przełożyć na blaszkę do pieczenia

piec w 200 C bez przykrycia, grzanie góra/dół 40 minut, pod koniec pieczenia uda obrócić, polać wodą i na termoobiegu w 160 C z 20 minut jeszcze piec

uda są miękkie, aromatyczne i można je podać z czym się lubi na ciepło lub na zimno.................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!