Składniki:
rostbef wołowy 60 dag,
kurczak zagrodowy 1,40 kg,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
woda 4 litry,
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
żelatyna 6 łyżeczek,
rosół 1 litr
wołowinę i kurczaka umyć, poporcjować, zalać wodą i zagotować, zebrać szumówką pianę
dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa
pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony
wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, rozpuścić w nim żelatynę mieszając
mięso obrać z kości, pokroić drobno, marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę jajka na twardo
wlać rosół z żelatyną i schować do lodówki najlepiej na całą noc - galaretka jest lekka, smaczna na kolację, na przystawkę...............SMACZNEGO!!!
pozostały rosół jest na obiad z makaronem lub na drugi dzień na zupę pomidorową lub inną...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!