Składniki:
10 sztuk średnie ziemniaki,
2 łyżki mąka pszenna,
1 sztuka jajko,
1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta,
1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona,
- ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia
5 sztuk śledzie matiasy,
2 sztuki cebula,
1 sztuka jabłko,
- sok z cytryny do smaku,
1 łyżka cukier,
- pieprz kolorowy do smaku,
1 szklanka śmietana gęsta 18%
matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz
ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą
masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące
z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą
na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące
bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!