śliwki dojrzałe 3 kg,
cukinia 1 średnia,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier 1 szklanka
żelfix 3:1 2 opakowania,
woda 2 szklanki
śliwki umyć, wypestkować i wsypać do szybkowara 9 litrów
cukinię umyć i zetrzeć na grubszych oczkach, posolić ciut i zostawić na 20 minut, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i wsypać do śliwek
wsypać galaretkę, cukier, wlać wodę, zamknąć szybkowar
wsypać żelfix, zamieszać dokładnie
nakładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na 30 minut na zakrętkach
przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu - taki dżemik jest pyszny do desrówn do pieczywa, tostów, naleśników.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!