SPÓD: jajka 2 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
SERNIK: twaróg zmielony 75 dag/wiaderko, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śmietana 30 % 150 ml
KRUSZONKA: masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 12,5 dag, cukier 12,5 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki
DODATKI: śliwki 16 większe, cukier puder - ile potrzeba
składniki na spód włożyć do miski, palma miękka, utrzeć mikserem jak na kruszonkę
użyłam 2 małe formy 16 cm okrągła z wyciąganym dnem i 15x10 cm lub jedna tortownica 24 cm - niczym nie smarowałam form, ciasto włożyć do form i palcami przyklepać mocno do dna, podpiec w 180 C z 10 minut, grzanie góra/dół
wszystkie składniki na sernik wsypać do miski w tym zimna śmietana 30%, mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach, masę wylac na podpieczone spody
na masie sernikowej poukładać umyte, osuszone, wypestkowane śliwki skórką do dołu
z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę i rozsypać na śliwkach
grzanie góra/dół, 180 C, piec z 45 minut, nastepnie na termoobieg na 5 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach z 30 minut, potem zostawić w formach do całkowitego wystudzenia
ciasto posypać cukrem pudrem - sernik jest delikatnie puszysty, wilgotny, kruszonka chrupiąca, spód apetycznie kokosowy.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!