11.07.2015

świeże śledzie z piekarnika w przyprawie Harissa..

Składniki:


śledzie 1 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 cytryna

nieduże świeże śledzie bez głów "tuszki" dobrze oipłukać i osuszyć na durszlaku

w dużej misce wymieszać przyprawę Harissa, kucharka, wlać olej i sok z 1 cytryny

włożyć śledzie i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut

w naczyniu żaroodpornym poukładać śledzie i piec w 200 C około 30 minut, grzanie góra/dół - następnie zmienić na termoobieg i piec 20 minut

śledziki z piekarnika sa pyszne, mniej kaloryczne od smażonych na patelni, smakują i na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!