Składniki:
mąka pszenna 650 Młyn Kopytowa 300 gram,
mąka żytnia 2000 Młyn Kopytowa 50 gram,
cukier 1 łyżeczka,
sól morska 3/4 łyżeczki,
drożdże suche 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 40 ml,
woda 100 ml,
mleko ciepłe 100 ml,
siemię lniane 1 łyżeczka/zmielone,
mleko - do posmarowania,
siemię lniane 7 łyżeczek/ziarna
do misy robota wsypać mąki obie, siemie lniane zmielone, cukier, sól, drożdże i zamieszać
mleko podgrzać na ciepłe i do mleka wlać wodę, olej zamieszać i przelać do misy robota, hakiem wyrabiać z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 30 minut w cieple
blacha z papierem do pieczenia - wyszło mi z ciasta 7 bułek, posmarować je mlekiem i posypać każdą ziarnami siemienia lnianego, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut w cieple
piekarnik nagrzać do 200 C, pieczenie góra/dół, blachę ustawić na 2 poziom i piec 20 minut na złocisty wypieczony kolor
bułki są chrupiące, ciasto lekkie i smakują smacznie, można dodać inne ziarna: jakie mamy i lubimy................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!