14.02.2015

truskawkowo-pomarańczowo-owsiany mus z biszkoptami...

Składniki:


galaretka truskawkowa 1 sztuka, galaretka pomarańczowa 1 sztuka, galaretka agrestowa 1 sztuka, truskawki mrożone lub świeże 20 dag, pomarańcze hiszpańskie 3 sztuki, otręby owsiane - pulpa z mleka owsianego 2 szklanki, jogurt naturalny 150 ml, biszkopty okrągłe 20 sztuk

Przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"

Pomarańcze hiszpańskie są słodkie, soczyste, bez pestek, z innych jak użyjesz trzeba usunąć pestki - obrane cząstki pomarańczy włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mus - galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu pomarańczowego, wymieszać.

Przelać do silikonowej formy z kominkiem 24 cm, poukładać na wierzchu biszkopty i do lodówki do zastygnięcia.

Truskawki mrożone zalać 2 szklankami gorącej wody i zostawić na 5 minut, następnie pałką blendera zmiksować - galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu z truskawek, wymieszać.

Przelać na stężały mus pomarańczowy, poukładać biszkopty i do lodówki do stężenia.

Użyłam otręby owsiane-pulpa po mleku owsianym "przepis jest TUTAJ", wymieszać z jogurtem, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wymieszać z otrębami, przelać na stężały mus truskawkowy i do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc - można też użyć suche otręby owsiane 1,5 szklanki, zalać gorącą wodą 1 szklanką i po 30 minutach /ma być gęsta/ można je przygotować tak jak moją pulpę.

Formę położyć na talerzu do góry dnem i ją zdjąć , deser jest bardzo orzeźwiający, zdrowy, nie za słodki i nie za kaloryczny..............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!