Składniki:
udka z kaczki 4 sztuki,
masło do smażenia 2 łyżki,
majeranek 3 łyżki,
papryczka chilli 1 mała,
kucharek 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki,
woda 1/2 szklanki,
ziemniaki 10 sztuk,
pory 2 większe,
fasolka szparagowa 1 puszka
udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle z obu stron, przełożyć na talerz, przygotować przyprawę z majeranku, suszonej chili, kucharka, przyprawy w płynie, czosnku, wody
odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody
do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie spuścić ciśnienie i otworzyć
udka przełożyć na talerz, jeśli jest nadmiar płynu to można go odlać, do ziemniaków gorących wsypać fasolkę z puszki i wymieszać, podać udka na ziemniakach - udka są miękkie, soczyste i jest smaczny, syty, obiad................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!