13.02.2015

mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi...

Składniki:


drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet 10 % 1 łyżeczka, mąka pszenna 60 dag, mąka pszenna - do podsypania, powidła śliwkowe 300 gram, smalec 2 kostki, cukier puder - ile potrzeba

Przygotowanie masy jajecznej do pączków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"

Szklankę letniego mleka wlać do misy robota, wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce maki, cukru i zostawić na 30 minut- następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać.

Jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie.

Ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2 cm grubości placek, szklanką z szerokim otworem  wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać.

Zostawić do podrośnięcia na 30 minut.

Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy.

Wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO!!!

Karnawałowe Słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!