Składniki:
marchew 5 sztuk,
jabłka 2 sztuki,
jajka 4 sztuki,
mleko 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 500 z Kopytowa 1,5 szklanki,
mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1 szklanka, 1 łyżeczka cynamon,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
śmietana kremówka 200 ml,
cukier puder 1 łyżka,
kakao 2 łyżki,
kolorowa posypka - ile potrzeba
obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno
jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach
wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach
dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników
tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao
wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować połową śmietany ubitej i nakryć drugim blatem
resztę śmietany ubitej rozsmarować na wierzchu, posypać kolorową posypką i schować do lodówki - ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!