Składniki:
golonka wieprzowa 70 dag,
nóżki wieprzowe 5 sztuk,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
woda 3 litry
DO GALARETY: pieprz mielony - ile potrzeba,
ocet 10% - ile porzeba,
opcjonalnie maggi do smaku
z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje w tym czasie a szybkowar sam spuści ciśnienie
wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek
wsypać pieprz świeżo mielony do smaku do salaterki lub miseczek, wlać wywar,ocet i można maggi do smaku
schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc
smaczna galareta i na kolację i na przystawkę..............SMACZNEGO!!!
wywar co został wykorzystałam do zupy fasolowej...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!