12.10.2013

żurek na śląskiej kiełbasie z jajkiem...

Składniki:


2,5 litra woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie całe, 1 łyżka vegeta, 4 pęta kiełbasa śląska, 2 łyżki olej rzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana, 1/2 kg ziemniaki

wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki

kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru

dodać vegetę, pieprz mielony i gotować z 10 minut

teraz wlać żurek z butelki wymieszany ze śmietaną i mieszając zagotować

do smaku dodać majeranek i podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!