26.10.2013

gruszki z budyniem w ucieranym ciachu...

Składniki:


jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3 duże, budyń i kruszonka w opisie

budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić

jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być

wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste

tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką

ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką

na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek

kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę

posypać nią ciasto i piec w 200C około 45 minut

ciasto najlepiej piec wieczorem, aby budyń przez noc w cieście stężał

smaczne, gruszkowo budyniowe ciacho.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!