6.10.2013

ciasto "cudeńko" bez pieczenia...

Składniki:


herbatniki petit bery 220 gram, mleko 3 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram, śmietana 30% 1 kubek 330ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, śnieżka 1 opakowanie, - ile potrzeba czekolada w młynku, migdały w płatkach 3/4 szklanki

2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając zagęścić

do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia

ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy

zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem

krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki

teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i zostawić do wystudzenia

śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno

na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą

śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach

posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin

ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. mam pytanie czy to ciasto można zrobić na biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej można na biszkopcie, ale wtedy lekko biszkopt nasączyć np herbatą,sokiem przed nałożeniem masy, można tak jak tort przełożyć masą....pozdrawiam i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za szybką odpowiedz .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!