Składniki:
herbatniki petit bery 220 gram,
mleko 3 szklanki,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram,
śmietana 30% 1 kubek 330ml,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
śnieżka 1 opakowanie,
- ile potrzeba czekolada w młynku,
migdały w płatkach 3/4 szklanki
2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając zagęścić
do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia
ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy
zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem
krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki
teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i zostawić do wystudzenia
śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno
na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą
śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach
posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin
ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!!
mam pytanie czy to ciasto można zrobić na biszkopcie?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można na biszkopcie, ale wtedy lekko biszkopt nasączyć np herbatą,sokiem przed nałożeniem masy, można tak jak tort przełożyć masą....pozdrawiam i życzę smacznego!
OdpowiedzUsuńdziękuję za szybką odpowiedz .pozdrawiam
OdpowiedzUsuń