Składniki:
4 kg ogórki gruntowe,
2 pęczki koper do kiszenia,
5 większych liście chrzanu,
4 duże czosnek główki,
- ile potrzeba woda gorąca,
- w opisie sól kamienna,
6 łyżek kminek ziarna
ogórki moczyć w zimnej wodzie ze 4 godziny
wodę wylać i ogórki wytrzeć ściereczką kuchenną
w wyparzonym kamiennym garnku (pojemność na 5 kg ogórków) na dnie ułożyć opłukany pęk kopru bez gumki i liście chrzanu z łodygą
układać ciasno ogórki dodając na przemian obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę
na koniec wsypać na ogórki kminek ziarnisty
na 1 litr wody daję czubatą łyżkę soli kamiennej i tak do dzbanka wlewam gorącą zaraz po zagotowaniu wodę 1 litr i wsypuję sól, mieszam i wlewam do kamionki z ogórkami
powtarzam tyle razy ile potrzeba do zakrycia ogórków
nigdy nie wlewam do pełna, woda w czasie kiszenia buzuje i może się wylać z kamionki
na koniec kładę na ogórki odpowiedniej wielkości do kamionki talerzyk i kładę duży wyparzony kamień
nakrywam ręcznikiem kuchennym i niech się kiszą ogórki
po 3 dniach są takie oto pyszności, twarde, chrupiące i odpowiednio słone z nutą smakową kminku..........SMACZNEGO!!!
po zjedzeniu ogórków do tej wody co została dokładam nowe do kiszenia ogórki ze 3-4 kg, jeśli trzeba to dolać gorącej wody z solą, ale tylko raz z tej wody korzystam, potem już wylewam wodę...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!