Składniki:
10 sztuk mlecze śledziowe,
1/2 szklanki mleko do moczenia,
4 łyżki olej do smażenia,
3 łyżki mąka pszenna,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
3/4 łyżeczki sól
Z dużych śledzi przy czyszczeniu wyjąć mlecze
Oczyścić je z żyłek krwistych i opłukać
Zalać mlekiem i na godzinę odstawić
Mlecze z mlekiem wylać na sito, aby odciekły
Obsypane mąką wymieszaną z pieprzem i solą smażyć na rumiano na gorącym oleju - są smaczne do pieczywa i można je skropić ciut cytryną przed podaniem........SMACZNEGO!!!
pierwszy raz piekłem .Super dobre ,normalnie byłem zaskoczony,polecam dla nie zdecydowanych
OdpowiedzUsuńZawsze tak wykorzystuję mlecze jak są w innych rybach, pozdrawiam
UsuńMam świeże mlecze, już miały wylądować w śmieciach.Usmażę i spróbuję się odważyć je skosztować.
OdpowiedzUsuńPolecam...po usmażeniu można skropić ciut cytryną..pozdrawiam, daj znać czy smakowały...
Usuń