20.04.2013

mlecze śledziowe...

Składniki:

10 sztuk mlecze śledziowe, 1/2 szklanki mleko do moczenia, 4 łyżki olej do smażenia, 3 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3/4 łyżeczki sól


Z dużych śledzi przy czyszczeniu wyjąć mlecze

Oczyścić je z żyłek krwistych i opłukać

Zalać mlekiem i na godzinę odstawić

Mlecze z mlekiem wylać na sito, aby odciekły

Obsypane mąką wymieszaną z pieprzem i solą smażyć na rumiano na gorącym oleju - są smaczne do pieczywa i można je skropić ciut cytryną przed podaniem........SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. pierwszy raz piekłem .Super dobre ,normalnie byłem zaskoczony,polecam dla nie zdecydowanych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze tak wykorzystuję mlecze jak są w innych rybach, pozdrawiam

      Usuń
  2. Mam świeże mlecze, już miały wylądować w śmieciach.Usmażę i spróbuję się odważyć je skosztować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam...po usmażeniu można skropić ciut cytryną..pozdrawiam, daj znać czy smakowały...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!