20.02.2013

okonki prosto z patelni...

Składniki:


2 kg okonki, 1,5 łyżki jarzynka, 2 łyżeczki papryka ostra, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba olej do smażenia, 1 sztuka cytryna

okonki oczyścić z wnętrzności i oskrobać z łusek - żeby było łatwiej małe okonki oskrobać to po usunięciu wnętrzności nadziewam je na palec, takie małe wyślizgują się z ręki a tak dobrze się oskrobią, widać na foto

opłukać je i w misce wymieszać z jarzynką, papryką słodką i odstawić na 30 minut

na gorącym oleju smażyć okonki obsypane mąką na rumiano z obu stron

smakują skropione cytryną z pieczywem.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!