Składniki:
większych śledzi świeżych 1,5 kg,3/4 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka sól morska, 1łyżeczka pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony,ile potrzeba olej do smażenia
ZALEWA: 1,5 litra woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 4 sztuki cebula,10 ziaren ziele angielskie, 10 sztuk liść laurowy,1 łyżka gorczyca ziarenka,1/2 szklanki cukier
śledzie świeże dobrze oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym
większe śledzie kroję na pół
obtoczyć w mące i na gorącym oleju smażyć na mocno rumiano
w trakcie smażenia dać soli i pieprzu
usmażone układać na talerz
ZALEWA: cebulę pokroić w piórka
do wody dać wszystkie składniki i gotować z 5 minut
do słoika układać śledzie na przemian z cebulą - łyżką dodać zawartość przypraw z zalewy
gorącą zalewą zalać śledzie w słoiku i mocno zakręcić - pasteryzować z 5 minut
postawić słoik "do góry nogami" na zakrętce i do ostudzenia
takie śledzie w chłodnym, ciemnym miejscu mogą stać do 3-4 miesięcy.......SMACZNEGO!
Cudowne śledzie! Wszystkim świetnie smakują :-)
OdpowiedzUsuń