23.01.2013

śledzie w zalewie w słoiku...

Składniki:


 większych śledzi świeżych 1,5 kg,3/4 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka sól morska, 1łyżeczka pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony,ile potrzeba olej do smażenia
ZALEWA: 1,5 litra woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 4 sztuki cebula,10 ziaren ziele angielskie, 10 sztuk liść laurowy,1 łyżka gorczyca ziarenka,1/2 szklanki cukier

śledzie świeże dobrze oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym

większe śledzie kroję na pół

obtoczyć w mące i na gorącym oleju smażyć na mocno rumiano

w trakcie smażenia dać soli i pieprzu

usmażone układać na talerz

ZALEWA: cebulę pokroić w piórka

do wody dać wszystkie składniki i gotować z 5 minut

do słoika układać śledzie na przemian z cebulą - łyżką dodać zawartość przypraw z zalewy

gorącą zalewą zalać śledzie w słoiku i mocno zakręcić - pasteryzować z 5 minut

postawić słoik "do góry nogami" na zakrętce i do ostudzenia

takie śledzie w chłodnym, ciemnym miejscu mogą stać do 3-4 miesięcy.......SMACZNEGO!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!