Składniki:
1,5 kg szynka bez kości,
1 opakowanie przyprawa Stek Prymat,
5 łyżek olej,
6 sztuk cebula,
4 ząbki czosnek,
3/4 szklanki woda,
1 łyżka maggi
szynkę umytą i osuszoną bardziej rozciąć na większy płat
na szynkę posypać połowę przyprawy Stek i rozłożyć pokrojoną 2 sztuki cebuli w grubszą kostkę i pokrojony drobno czosnek
szynkę ciasno zawinąć i obwiązać nicią - szynkę całą natrzeć resztą przyprawy Stek, zawinąć w folię i do lodówki na całą noc
naczynie nasmarować olejem i reszta oleju polać szynkę, 4 cebule na połówki i ułożyć koło szynki
nakryć folią do pieczenia i piec w 200C około 40 minut
teraz zdjąć folię polać szynkę wodą z maggi i piec jeszcze bez folii z 25 -30 minut
szynkę zostawić do wystudzenia i zdjąć nici
ta szynka do pieczywa to "niebo w gębie"......POLECAM.....
SMACZNEGO!!!
wywar z szynki użyłam do pieczonych ziemniaków TUTAJ
Lubię takie pieczone własne mięsko:)
OdpowiedzUsuń