Składniki:
30 dag mielone wieprzowe,
30 dag mielone drobiowe,
2 sztuki jajka,
3/4 szklanki tarta bułka,
1 sztuka cebula czerwona,
3/4 łyżeczki sól himalajska,
- ile potrzeba olej do smażenia,
3 sztuki cebula biała
1/2 główki kapusta czerwona,
2 sztuki jabłko,
1 łyżka okrasa smarowidło,
1 łyżka cukier,
1 łyżeczka pieprz mielony,
1 łyżeczka sól himalajska,
- do smaku ocet jabłkowy,
2 łyżki mąka pszenna
50 dag ziemniaki ugotowane
mielone wieprzowe wymieszać z mielonym drobiowym - dodać jajka,cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę, tartą bułkę, pieprz i sól himalajską do smaku - dobrze wszystko wyrobić
na oleju smażyć okrągłe mielone obsypane w mące na rumiano -
usmażone mielone odłożyć na talerz a na patelni usmażyć cebulę białą na złocisto
kapustę czerwoną z jabłkami ugotować do miękkości z 30 minut - do smaku dodać okrasę-smarowidło, cukier, pieprz mielony, sól himalajską, ocet jabłkowy i z 5 minut gotować - na koniec wsypać 2 łyżki mąki i szybko zamieszać-zagęścić
ugotowane ziemniaki z solą himalajską - na 2 litry wody wsypałam 3/4 łyżeczki soli - utłuc tłuczkiem z łyżką mrożonego koperku -
podać ziemniaki z kapustą i mielonymi z cebulą.......
SMACZNEGO!!!
POLECAM I ZACHĘCAM: Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej -
Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi, im bardziej różowy kolor to tym więcej żelaza znajduje się w danej soli - Sól Himalajska aż 85 minerałów w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała - Soli Himalajskiej możemy spożywać dziennie do wielkości 5-6 gram,
sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości
w przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne...
Znam sól himalajską, używałam je kiedyś tylko obecnie tu gdzie mieszkam nigdzie jej nie widziałam w sklepach, kupuję więc morską:)
OdpowiedzUsuń