17.11.2012

mielone drobiowo-wieprzowe na obiad...

Składniki:


30 dag mielone wieprzowe, 30 dag mielone drobiowe, 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki tarta bułka, 1 sztuka cebula czerwona, 3/4 łyżeczki sól himalajska, - ile potrzeba olej do smażenia, 3 sztuki cebula biała
1/2 główki kapusta czerwona, 2 sztuki jabłko, 1 łyżka okrasa smarowidło, 1 łyżka cukier, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka sól himalajska, - do smaku ocet jabłkowy, 2 łyżki mąka pszenna
50 dag ziemniaki ugotowane

mielone wieprzowe wymieszać z mielonym drobiowym - dodać jajka,cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę, tartą bułkę, pieprz i sól himalajską do smaku - dobrze wszystko wyrobić

na oleju smażyć okrągłe mielone obsypane w mące na rumiano - usmażone mielone odłożyć na talerz a na patelni usmażyć cebulę białą na złocisto

kapustę czerwoną z jabłkami ugotować do miękkości z 30 minut - do smaku dodać okrasę-smarowidło, cukier, pieprz mielony, sól himalajską, ocet jabłkowy i z 5 minut gotować - na koniec wsypać 2 łyżki mąki i szybko zamieszać-zagęścić

ugotowane ziemniaki z solą himalajską - na 2 litry wody wsypałam 3/4 łyżeczki soli - utłuc tłuczkiem z łyżką mrożonego koperku - podać ziemniaki z kapustą i mielonymi z cebulą.......
SMACZNEGO!!!

POLECAM I ZACHĘCAM: Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej - Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi, im bardziej różowy kolor to tym więcej żelaza znajduje się w danej soli - Sól Himalajska aż 85 minerałów w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała - Soli Himalajskiej możemy spożywać dziennie do wielkości 5-6 gram, sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości w przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne...

1 komentarz:

  1. Znam sól himalajską, używałam je kiedyś tylko obecnie tu gdzie mieszkam nigdzie jej nie widziałam w sklepach, kupuję więc morską:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!