4.10.2012

łopatka z kością jak rolada pieczona z prodiża...

Składniki:


1,5 kg łopatka z kością, 2 główki czosnek, 3 sztuki cebula, 12 sztuk jałowiec ziarna, 2 łyżeczki jarzynka, 3 łyżeczki pieprz ziołowy, 2 łyżki majeranek,
- po 2 sztuki ziele liść, 2 łyżki smalec, 2 łyżki maggi, 2 łyżeczki papryka słodka


łopatkę z kością dobrze natrzeć przyprawami i do lodówki na 1 godzinę

my czasem lubimy mięsko upiec z kością

do prodiża dać smalec i włączyć,gdy smalec się rozpuści dać mięso z wszystkimi przyprawami

mimo,że grzeje góra/dół to ze 2 razy obracam mięso

po godzinie podlewam 3/4 szklanką wody i piekę do jej odparowania i mięsko do zupełnego wystudzenia

smaluszek z pieczenia z wszystkimi przyprawami przekładam do miseczki, jest mało tłuszczu a dużo galaretki pieczeniowej i jest dobry na chlebek a takie mięsko jest nie do porównania z każdą kupną kiełbachą.....
SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Na pewno zrobię na wszystkich świętych jak goście przyjadą.Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!