Składniki:
1,5 kg łopatka z kością,
2 główki czosnek,
3 sztuki cebula,
12 sztuk jałowiec ziarna,
2 łyżeczki jarzynka,
3 łyżeczki pieprz ziołowy,
2 łyżki majeranek,
- po 2 sztuki ziele liść,
2 łyżki smalec,
2 łyżki maggi,
2 łyżeczki papryka słodka
łopatkę z kością dobrze natrzeć przyprawami
i do lodówki na 1 godzinę
my czasem lubimy mięsko upiec z kością
do prodiża dać smalec i włączyć,gdy smalec
się rozpuści dać mięso z wszystkimi przyprawami
mimo,że grzeje góra/dół to ze 2 razy obracam mięso
po godzinie podlewam 3/4 szklanką wody i piekę
do jej odparowania i mięsko do zupełnego wystudzenia
smaluszek z pieczenia z wszystkimi przyprawami
przekładam do miseczki, jest mało tłuszczu
a dużo galaretki pieczeniowej i jest dobry na chlebek a
takie mięsko jest nie do porównania
z każdą kupną kiełbachą.....
SMACZNEGO!!!
Na pewno zrobię na wszystkich świętych jak goście przyjadą.Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuń