1,5 kg boczek surowy bez kości: 10 sztuk jałowiec ziarna, 6 ząbków czosnek, 2 łyżeczki pieprz mielony, 2 łyżeczki jarzynka, 1,5 kg łopatka bez kości: 3 sztuki cebula, 1 łyżeczka majeranek, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryka słodka, - ile potrzeba olej do marynowania, - ile potrzeba maggi, - ile potrzeba liść i ziele
boczek rozciąć na płat, tak aby nie przeciąć na pół i na mięso ponakładać czosnek, pieprz mielony, jarzynkę, jałowiec ziarna mocno zwinąć roladkę i obwiązać nitką
łopatkę też rozciąć na płat, tak aby nie przeciąć na pół i ponakładać paprykę słodką, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę pokrojoną na 4 części
też mocno zwinąć i obwiązać nitką
do woreczka daję ziele angielskie i liście laurowe po 4 sztuki, olej i maggi i 2 roladki wkładam do woreczka dobrze je w woreczku ugniatam w oleju i do lodówki na 12 godzin
do garnka daję 1 łyżkę oleju i całą zawartość z woreczka i mocno rumienię z każdej strony
gdy zrumienione to daje ok 2 szklanki wody i pod przykryciem piekę na małym ogniu
gdy już miękkie wyjąć do ostudzenia,
zimne dobrze się kroi na plasterki a ciepłe się "rozwala"
i tak na jednym ogniu z jednego gara są upieczone 2 pyszne pieczenie do jedzenia na
zimno z sosami np. chutney lub z chrzanem, ćwikłą, musztardą....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA:

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!