26.10.2012

polewka z żëłtëch wrëków...

Składniki:


1 średnia żółta brukiew,2,5 litra wody, 1 pęczek-mały włoszczyzna, 3 szt ziemniaki, 2 średnie gęsie szyje, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka papryka słodka, 3 łyżki majeranek, 2 po 2 sztuki ziele liść

po kaszubsku: polewka z żëłtëch wrëków = zupa z żółtej brukwi

szyje gęsie umyć podzielić na pół i zagotować zdjąć szumowiny i gotować do miękkości z zielem i listkiem

brukiew połowę trę na tarce a drugą połowę kroję w słupki

włoszczyznę rozdrabniam w robocie, ziemniaki kroję w kostkę

ugotowane szyje wyjąć i do wywaru dać pokrojone składniki

pod koniec gotowania dodać przyprawy do smaku i sporo majeranku - brukiew lubi majeranek

brukiew jest pyszną zupą i najlepsza jest na gęsi - taką gotowała moja babcia kaszubka.....SMACZNEGO!!!!......naprawdę warto brukwi spróbować.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!