Składniki:
2 sztuki jajka,
1 szklanka mleko,
1/2 szklanki olej,
3/4 szklanki cukier,
2,5 szklanki mąka pszenna,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 torebka budyń waniliowy,
litrowy słoik truskawki z kompotu,
- ile potrzeba puder cukier
ugotować budyń jak w przepisie na torebce ale w 400 ml mleka i ostudzić
mokre składniki dobrze ubić rózgą z cukrem
do mokrych przesiać mąkę z proszkiem i "byle jak" wymieszać
kominkowa wysmarowana tłuszczem i tartą bułką - przełożyć większą część ciasta - na wierzch ciasta rozłożyć ostudzony budyń
na budyń nałożyć odsączone z kompotu na sitku truskawki i rozłożyć na wierzch resztę ciasta - prodiż nagrzany lub piecyk do 200C i piec około 40-45 minut
dobrze wystudzoną muffinę wyjąć z kominkowej na talerz i posypać pudrem cukrem
na razie nie mam piekarnika i piekę jedną dużą muffinę w prodiżu
bardzo smaczna, wilgotna duża muffina truskawkami z kompotu....
SMACZNEGO!!!!
Jak pysznie:)
OdpowiedzUsuń